Tutustu True Foodin ravintovalmennukseen
En tarjoa valmiita ruokalistoja, kaloritaulukoita
tai harjoitteluohjelmia. Sanon näin siksi, että haluan sinun saavuttavan pysyvästi sen muutoksen, jonka vuoksi olet valmennukseen hakeutumassa.
Tässä vaiheessa asiaa on harkittu jo useasti, etsitty vaihtoehtoja ja
ehkä koettu useita pettymyksiä matkalla kohti tavoitetta. En halua sinun jatkavan
samalla polulla!
True Foodin ravintovalmennus ottaa huomioon yksilön fyysiset ja psyykkiset ominaisuudet, sosiaalisen ympäristön sekä tunteet, jotka vaikuttavat kaikkeen mitä teemme. Valmennus auttaa asiakasta ymmärtämään omaa syömiskäyttäytymistään sekä niitä asioita, jotka sitä ohjaavat. Heikkolaatuiset elämäntavat eivät ole syy vaan seuraus jostain. Ravintovalmennuksessa pyrimme tarttumaan juurisyihin, emme pelkästään siihen, mitä lautaselle päätyy.
Tyypillistä ravintovalmennusasiakasta ei ole. Jokaisella on täysin yksilöllisiä haasteita ravitsemuksen, unen tai liikunnan alueella, mutta yhdistävänä tekijänä on joko huoli omasta terveydestä, pelko sairastumisesta tai vain yksinkertaisesti halu voida kokonaisvaltaisesti hyvin!
Asiakkaan perustietojen keruu
Valmennus starttaa asiakkaan perustietojen kartoituksella. Tiedot kerään joko erilaisia haastattelumenetelmiä käyttäen tai kyselylomakkeella. Selvitän painohistorian, ruokailu- ja liikuntatottumukset, mahdolliset ruokavaliorajoitukset ja sairaudet. Ne ovat ensiarvoisen tärkeitä tietoja ja auttavat hahmottamaan, missä muutosprosessin* vaiheessa asiakas on tullessaan luokseni. Näin osaan valita oikein ajoitetut ja kohdistetut toimenpiteet valmennukseen. Ja usein haastattelun kuluessa asiakas huomaa itsekin, mitkä hyvinvointia nakertavat tavat ovat hänen arkeensa juurtuneet.
The Transtheoretical Model (Prochaska & DiClemente, 1983; Prochaska, DiClemente, & Norcross, 1992)
Lähde: Boston University School of Public Health, Wayne W. LaMorte, MD, PhD, MPH
Ohjaus
Valmennuksessa asiakas oppii hiljalleen itse auttamaan itseään. Minun tehtäväni on tukea ja kyseenalaistaa asiakkaan asenteita ja sitkeässä istuvia uskomuksia. Tehtäväni ei ole tarjota valmiita standardiratkaisuja, kuten valmiita ruokalistoja tai harjoitusohjelmia. Jokaisen on itse todettava mikä toimii omassa elämässä. Kun asiakas löytää itselleen parhaiten sopivan ja joustavan mallin toimia, silloin muutosta on helppo noudattaa loppuelämä.
Arvot valmennuksessa
Vaikka kyseessä olisi pieni muutos elämässä, oikean motivaation löytäminen muutokseen ja sen ylläpito vaativat omien arvojen tuntemista. Valmennuksessa kirkastamme arvojesi ja arjen tekojen kytkentää. Kuulostaa ehkä mahtipontiselta, mutta on itse asiassa hyvin konkreettista, arkista tekemistä. Arvojen tulisi toimia selkärankana kaikelle tekemiselle, niin ettet joutuisi tunnemyrskyjen, ulkoisten paineiden tai hetkellisten mielitekojen johdattelemaksi. Silloin olet itse muutoksen ohjaimissa.
Tavoite ja keinot
Arvojen tunnistamisen kautta pystyt tunnistamaan oikean tavoitteesi muutokselle. Yhdessä sovimme ne konkreettiset keinot ja työkalut, joiden avulla pääset tavoitteeseen. Minun tehtäväni on tarjota vaihtoehtoisia keinoja, sinä päätät, minkä niistä valitset.
Kun tavoite ja keinot ovat selvät, on jäljellä enää itse työ. Sen teet sinä, minä seuraan, autan ja kannustan. Tarvittaessa hienosäädämme yhdessä muutoksen suuntaa ja tahtia. Vain säännöllinen toiminta tuo tuloksia.
Tärkeintä on kuitenkin, ettei unohdeta elämää! Muutos-ja valmennusprosessi ei saa tuntua tiukkapipoiselta puristamiselta. Aina sattuu ja tapahtuu, tilanteet vaihtuvat, mieli ei aina jaksa mukana. Mutta kun muutoksen edellyttämät pohjatyöt on tehty hyvin, valmennus vie väistämättä hyvinvointia tukevaan suuntaan, välillä vain hiukan hitaammin 😊.